Συμβουλευτική Γονέων

family

Κύριο μέλημα μας είναι να παρέχουμε εκτός από τις υπηρεσίες μας σχετικά με τη θεραπεία των παιδιών, υπηρεσίες συμβουλευτικής και στους γονείς. Άλλωστε μέσω ερευνάς που πραγματοποίησε ζευγάρι ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Carolyn Pape Cowan και Philip Cowan, διαπιστώθηκε πως είναι πολύ εύκολο να προβλέψουν πόσο καλά ψυχολογικά, κοινωνικά και σωματικά είναι ένα παιδί εξετάζοντας απλά τους γονείς του! Άλλωστε λένε πως ευτυχισμένοι γονείς μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά. Τα ευτυχισμένα παιδιά σκέφτονται θετικά, είναι αισιόδοξα ,δημιουργικά και πετυχαίνουν τους στόχους τους σε μικρότερη αλλά και μεγαλύτερη ηλικία ,ως ενήλικες.

Συγκεκριμένα, επειδή τα παιδιά αντιγράφουν διαθέσεις και συμπεριφορές, αν βλέπουν και αλληλεπιδρούν με δυναμικούς και αισιόδοξους γονείς τότε ενστερνίζονται μια αισιόδοξη και χαρούμενη στάση απέναντι στη ζωή ειδικότερα αν περνάνε δημιουργικές ώρες παιχνιδιού και επικοινωνίας με τους γονείς!

Βέβαια ο ρόλος του γονέα είναι ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους της ζωής. Είναι ένας ρόλος σύνθετος, προκλητικός και πιεστικός. Το να είσαι καλός γονέας δεν είναι κάτι που απλά τυχαίνει, είναι κάτι που θέλει υπομονή, καλές δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων, ενσυναίσθηση, αγάπη, συναισθηματική ωριμότητα, συμπονετικότητα και εκπαίδευση. Οι ρυθμοί της ζωής, οι πιέσεις του σχολικού περιβάλλοντος, η έλλειψη χρόνου ή ακόμα και τα απρόβλεπτα γεγονότα ζωής μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες και να κάνουν κάθε γονιό να νιώσει αβοήθητος στο δύσκολο ρόλο του.

Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία μας λοιπόν με τους γονείς με σκοπό να βοηθήσουμε στην αναγνώριση και τη διαχείριση των δυσκολιών του παιδιού τους έτσι ώστε να βελτιωθεί η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του και κατά συνέπεια η συμπεριφορά του. Καθώς επίσης και η συνεργασία μας μαζί τους για τη όσο το δυνατόν πιο σωστή διαχείριση γενικότερων θεμάτων που αφορούν στο γονεϊκό ρόλο και στην επικοινωνία τους με τα παιδιά.

Τα παιδιά συνήθως δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα μόνα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται μία εξατομικευμένη θεραπεία του ίδιου του παιδιού, με παράλληλη βοήθεια προς τους γονείς. Σε ηπιότερες περιπτώσεις, είναι πιθανό να αρκεί η συμβουλευτική γονιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η συμβουλευτική επίσης μπορεί να φανεί χρήσιμη στους γονείς βοηθώντας τους να αποδεχτούν το παιδί τους και να το στηρίξουν σε μια δύσκολη φάση, δίνοντας έμφαση και σε άλλες πλευρές, της προσωπικότητας του και της ζωής του.

Είναι αυτονόητο πως όταν τα προβλήματα του παιδιού σχετίζονται άμεσα με δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις, οι καταστάσεις αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο των συμβουλευτικών συνεδριών. Μέσα από τις συναντήσεις μας με τους γονείς βρίσκουμε τις αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν ανησυχία ή αλλαγές στη συμπεριφορά του, αναγνωρίζουμε τις ανάγκες της οικογένειας και προχωράμε στην επίλυση όσων δημιούργησαν το πρόβλημα